Bespiegelingen over Verlies, Angst en Liefde

foto waterlelie bij voor wie 420x600Het thema verlies en angst voor verlies is zo voelbaar op het moment dat jijzelf of een dierbare naast je de diagnose kanker krijgt. Het wordt nog groter wanneer de arts de zin uitspreekt: ‘sorry maar we kunnen verder niets meer doen’.

Toch kan er ook een schat verborgen liggen in dit (dreigend) verlies. Zoals Elisabeth Kübler-Ross schrijft: ‘Onze angsten houden de dood niet tegen, ze houden het leven tegen. Ons leven is meer gericht op omgang met angst en de gevolgen ervan dan we zelf weten of willen toegeven. Angst is een schaduw die alles blokkeert: onze liefde, onze werkelijke gevoelens, ons geluk, ons bestaan zelf.’ (Levenslessen, p. 128)

In ‘Bespiegelingen over Verlies, Angst en Liefde’ schrijf ik vanuit mijn eigen ervaring en vanuit de inzichten van Elisabeth Kübler-Ross, David Kessler (rouw) en Bert Hellinger (familieopstellingen) over Verlies, de angst om te verliezen en de kracht van liefde.

Bespiegelingen voor een Nieuw Perspectief

In deze post beschrijf ik mijn bespiegelingen over ‘verlies’. Wat is verlies en hoe beïnvloed het ons leven? Heeft verlies alleen een donkere kant of heeft het ook iets moois in zich? Hoe zit het met de angst om te verliezen en de impact daarvan op ons leven? De inspiratie voor deze post komt uit mijn eigen ervaringen met dit thema, ervaringen van cliënten in mijn praktijk en de wijsheden van David Kessler, Elisabeth Kübler-Ross en Bert Hellinger over dit onderwerp.

Verlies kent vele gedaanten; verlies van gezondheid, van relaties, van dierbaren, van werk, van inkomen of van iedere vorm van zekerheid die je op welk gebied dan ook dacht te hebben. Als je erover nadenkt, verliezen we eigenlijk iedere dag wel iets. Ons leven is steeds in beweging en in verandering. Dit betekent dat het leven een afwisselende stroom is van afscheid (moeten) nemen van het oude en een…

View original post 2.219 woorden meer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s